long covid


long covid 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

complex van klachten dat iemand overhoudt nadat hij COVID-19 heeft gehad, bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid en verlies van het reukvermogen; langdurige gezondheidsklachten na een coronabesmetting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Long covid…

is een aandoening

  • [Duur] is een complex van klachten die langdurig aanhouden
  • [Ondervinder] komt voor bij mensen die COVID-19 hebben gehad
  • [Symptoom] uit zich bv. in vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van het reukvermogen, vergeetachtigheid en depressieve klachten

    Algemene voorbeelden


    Veruit de meeste mensen zijn binnen een week of twee van Covid-19 af, maar een deel heeft na een paar weken nog symptomen, of krijgt er nieuwe bij, die soms maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden. Long covid wordt deze langdurige nasleep van de ziekte in het Engels genoemd, ook wel postcovidsyndroom, of PASC (Post-Acute Sequelae of Covid-19).

    https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/10/langdurig-gevangen-door-het-coronavirus-een-raadsel-zonder-snelle-oplossing-a4133083?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nrcvandaag&utm_content=&utm_term=20220612,

    Meestal worden langdurige ziekten 'chronisch' genoemd. Onduidelijk is waarom dat bij long covid niet is gebeurd. Hoewel, misschien maar goed ook. Ik heb 'chronische bronchitis' ten slotte ook jarenlang begrepen als 'Groningse bronchitis'.

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/waarom-heeft-nederland-het-engelse-long-covid-onvertaald-overgenomen~b63e7727/,

    Hoofdpijn, vermoeidheid, vergeetachtigheid: veel jongeren hebben maanden na corona nog gezondheidsklachten. Zo ook TU-student Milou. Hoe is het om te studeren met long covid?

    https://www.delta.tudelft.nl/article/voor-veel-studenten-long-covid-een-groot-probleem,

    Vermoeidheid, kortademigheid, slaapproblemen, koorts, buikpijn, misselijkheid, diarree, angst, depressies en brain fog zijn enkele symptomen waarmee long-covid patiënten lange tijd mee kampen. Ze worden in de volksmond ook wel 'longhaulers' genoemd. Sinds kort zijn er wetenschappers die het bestempelen als een nieuwe ziekte: PASC. Dit staat voor Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection, ofwel: post acute gevolgen van een SARS-CoV-2 infectie. Charlotte hoopt dat met haar verhaal meer aandacht komt voor long covid, de nieuwe ziekte die ook bij jonge gezonde mensen het gevolg kan zijn van een covid-besmetting.

    https://haarlemmermeergemeente.nl/nieuws/al-meer-dan-een-jaar-de-greep-van-long-covid,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • lijden aan long covid

    "Ik wil alles doen om beter te worden." Charlotte H., 43 jaar en werkzaam bij de gemeente, gaat al meer dan een jaar gebukt onder de gevolgen van haar coronabesmetting. Ze lijdt aan long covid (langdurige covid). Ze heeft van alles geprobeerd om te herstellen en volgt een grote schare aan wetenschappers en lotgenoten om kennis over deze ziekte te vergaren.

    https://haarlemmermeergemeente.nl/nieuws/al-meer-dan-een-jaar-de-greep-van-long-covid,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2020
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal long covid
    Betekenis in brontaal idem
    Bijzonderheden De woordgroep long covid komt uit het Engels maar levert in het Nederlands nogal eens verwarrend omdat long niet als het Engelse long 'langdurig' wordt opgevat maar als het Nederlandse woord long 'ademhalingsorgaan'.
    Samenhangende woorden (betekenis) postvaccinatiesyndroom